Aby zachować właściwości odżywcze ryb, trzeba je odpowiednio przyrządzić. Niewątpliwie smażone są pyszne, ale są kaloryczne i ciężkostrawne, głównie gdy przyrządzane są na starym, przepalonym tłuszczu. Gotowane ryby na parze, zachowują aromat, smak i nie wysychają. Ryby można też dusić, np. z warzywami lub piec na grillu lub w folii. Aby polepszyć smak rybiego mięsa, można je przyprawiać ziołami i serwować z różnymi sosami bądź też masłem. Najwięcej kalorii zawierają morskie ryby takie jak łosoś, sardynki,
węgorz, śledzie czy tuńczyk, mniej zaś: mintaj, panga, sola, dorsz. Kupując rybę, należy zwrócić uwagę na zapach - intensywny, rybi znaczy, że ryba nie jest najświeższa. Poza tym skrzela powinny mieć ciemnoróżową barwę, a mięso być sprężyste. Rybi zapach najłatwiej jest usunąć za pomocą soku z cytryny. Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na odporność organizmu, mają silne działanie przeciwzapalne, wpływają na właściwe funkcjonowanie systemu nerwowego, a także pracę mózgu. Tłuste ryby zawierają witaminy A i D, zaś mięso chudych ryb obfituje w witaminy z grupy B. Nie można też zapomnieć o tym, że ryby stanowią bogate źródło wysokowartościowego białka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz