Trzeba oberwać kilka najbardziej dorodnych liści z co najmniej 3- letnich roślin, umyć je, osuszyć, a następnie przechowywać od siedmiu do dziesięciu dni w lodówce tak, jak to robił Fiłatow, który przez kilkanaście dni liście Aloe Vera przechowywał w ciemności w temperaturze trzech stopni poniżej zera, a następnie miażdżył je i uzyskiwał sok). Po upływie tego czasu trzeba odmierzyć pół kilograma liści aloesu, pozbawić je brzeżnych kolców, pokroić je na kilkucentymetrowej długości kawałki, zmielić w maszynce lub zmiksować, dodać do miazgi miąższu 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina gronowego, przemieszać, dolać 50 dag miodu oraz po dokładnym przemieszaniu pozostawić w zacienionym miejscu w zamkniętym
naczyniu na trzy do pięciu dni. Uzyskane w ten sposób winko należy przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami, rozlać do butelek i odstawić do lodówki. Dawkowanie: W ciągu pierwszego tygodnia powinno się pić trzy krotnie w ciągu dnia 1 łyżeczkę do herbaty, a w następnych 3-4 tygodniach – 3 razy dziennie po łyżce stołowej, w kolejnych 3-4 tygodniach – 3 razy dziennie po łyżeczce do herbaty, za każdym razem na godzinę przed posiłkiem. Wino z aloesu należy spożywać przez okres 2-3 miesięcy, po czym powinno się przerwać kurację, po to by do niej powrócić po upływie tygodnia lub dwóch,