Badania naukowców amerykańskich potwierdziły, że występujący w miąższu Aloe Vera
beta-sitosterol działą przeciwzapalnie a ponad to przeciwdziała
odkładaniu się cholesterolu . Te same dowiodły, że lupelol a zatem
naturalny kwas salicylowy występujący w miąższu Aloe Vera wykazuje przeciwbólowe właściwości i niszczy chorobotwórcze komórki. W roku 1982 – Dr John Heggers zakwalifikował kwas salicylowy występujący w miąższu z aloesu
jako składnik przeciwbólowy,
przeciwzapalny i przeciwbakteryjny. Działa
on W sposób podobny jak aspiryna, lecz nie powodując negatywnych
skutków ubocznych Dr Jeffrey Bland z Linus Pauling Institute potwierdził, że spożywanie miąższu aloesowego
usprawnia trawienie, koi skutki niestrawności, przywraca równowagę
perystaltyki jelit, zapobiega infekcjom grzybiczym, kontroluje szczepy
bakterii trawiennych, koi zapalenia, nadkwaśność, a przy tym wszystkim
nie powoduje żadnych efektów ubocznych.