Dowody na właściwości aloesu

Badania naukowców amerykańskich potwierdziły, że występujący w miąższu Aloe Vera beta-sitosterol działą przeciwzapalnie a ponad to przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu . Te same dowiodły, że lupelol a zatem naturalny kwas salicylowy występujący w miąższu Aloe Vera wykazuje przeciwbólowe właściwości i niszczy chorobotwórcze komórki. W roku 1982 – Dr John Heggers zakwalifikował kwas salicylowy występujący w miąższu z aloesu jako składnik przeciwbólowy,
przeciwzapalny i przeciwbakteryjny. Działa on W sposób podobny jak aspiryna, lecz nie powodując negatywnych skutków ubocznych Dr Jeffrey Bland z Linus Pauling Institute potwierdził, że spożywanie miąższu aloesowego usprawnia trawienie, koi skutki niestrawności, przywraca równowagę perystaltyki jelit, zapobiega infekcjom grzybiczym, kontroluje szczepy bakterii trawiennych, koi zapalenia, nadkwaśność, a przy tym wszystkim nie powoduje żadnych efektów ubocznych.